Et anbefalt tilbakeblikk: Jon English - English History

For oss som er gamle nok til å huske Mot Alle Vindar (Against the Wind), så er navnet Jon English velkjent (26. Mars 1949 – 9. Mars 2016). RIP.
Mange har vel også fått med seg tittelmelodien fra serien, Six Ribbons. Men det de færreste vet, er at han var en stor stjerne innen både rock og musicals i hjemlandet Australia.

Jeg har snille tanter, og en av disse kjøpte et album til meg da jeg gikk på ungdomskolen. Jeg satte muligens ikke så pris på dette albumet da jeg fikk det (kunne som ungdom av prinsipp ikke like artister som sang sanger som six ribbons). Men det endret seg fort, da jeg hørte albumet. I dag kan jeg vel si at jeg liker den sangen også :-)

Her med kassetutgaven av coveret :-)
English History er mest av alt et cover album og dette albumet er en best of, men det er et bra cover album. English synger bra og bandet spiller bra. Dette er et godt album som verdt å lytte på.




Fra Jesus Christ Superstar
Historien til Jonathan James English begynte i England, men han flyttet tidlig til Australia. 12 år gammel ble han med foreldrene til Cabramatta, Sydney.

Man kan vel si at karrieren til English begynte da han vant en rolle som Judas i Jesus Christ Superstar i 1972. En rolle han klarte med glans på grunn av sin mektige stemme.


For oss i Norge ble han for alvor kjent da Mot Alle Vindar rullet over skjermen (ingen hadde flere TV'er da) i 1981. Serien var da noe av det beste jeg hadde sett. Men siden NRK var det eneste vi hadde, så aner jeg ikke hvordan serien hadde klart seg ved en gjensyn i dag!



ENGLISH HISTORY, albumet

Tilbake til albumet og sangene. Albumet (LP'en) er utgitt i 1979, men den Nordiske utgaven kom senere og har færre sanger. Det er den jeg tenker å snakke om.

Kassetutgaven og LP inneholdt disse sangene. I Norge gikk denne til topps på listene:
Nordisk LP utgave
Side A
  1. "Hollywood Seven" - 4:52
  2. "Words are Not Enough" - 3:38
  3. "Behind Blue Eyes" - 4:53
  4. "Wine Dark Sea" - 3:40
  5. "Superstar" - 4:12
  6. "Turn the Page" - 4:29
Side B
  1. "Play With Fire" - 5:33
  2. "Get Your Love Right" - 3:28
  3. "Everytime I Sing a Love Song" - 4:01
  4. "Lay It All Down" - 3:32
  5. "Lovin' Arms" - 3:01
  6. "Minutes to Midnight" - 5:03

ENGLISH HISTORY, sangene

Jeg skriver ikke om alle sangene, men tar de jeg liker best.

HOLLYWOOD SEVEN - En av de mest spilte English sangene. Ikke skrevet av ham, men skrevet til ham av Gloria Sklerov and Harry Lloyd. Stillferdig begynnelse med bass og gitar, og litt hi-hat. Men det tar seg opp med strykere og masse lyd. Stemmen til English passer ypperlig til sangen og han bruker hele sitt spekter her.

Andre versjoner av sangen: Dennis Waterman - 1976, Jon English - 1976, Anthony Newley - 1977, Vicki Lawrence - 1977, Alexander Love - 1979, Juliane Werding - 1980, Alides Hidding - 1980 og Tex Perkins - 2008.

TURN THE PAGE - Ligner mistenkelig på Hollywood Seven i starten. Bassgangen er 100% lik i starten, men den endrer fort karakter, selv om oppbyggingen er noenlunde lik. En sterk sang skrevet av den også store Bob Seeger, som har dusinvis av disse litt ukjente, men sterke sangene.

Bob Seeger er vel den artisten som minner mest om Jon English også. Metallica har også en versjon av denne, men siden jeg ikke er noen Metallica-fan har jeg ikke så sansen for den. 

GET YOUR LOVE RIGHT - Albumet er et Best of album, men denne sangen er ny og ble populær i Australia. En superenkel sang som er lett å like. Den har litt "svensktopp-faktor", men reddes av stemmen til English og en litt funky bass-linje. Populariteten til sangen og albumet fikk English til å forme bandet Baxter Funt (link til live opptreden i 1980), som turnerte både i Australia og andre land.

MINUTES TO MIDNIGHT - En utrolig tøff sang med skikkelig 70-talls disco gitar og et tøft riff. Dette er en av de få sangene som er skrevet av Jon English. 

Verdt å nevne sanger er Behind Blue Eyes (The Who) og Superstar (Jesus Christ Superstar).

RIP

Jon English døde dessverre alt for tidlig. Han var i ferd med å danne en koalisjon med den svenske gruppen Spearfish. De spilte flere ganger på Sweden Rock Festival og hadde store planer.

Spearfish ga ut et tribute album til ære for English, The English Project (Spotify link). Den har andre store sangere som Tony Carey og Dan McCafferty. Sistnevnte fra Nazareth, men dessverre uten den storheten i stemmen som han var kjent for.

Allievel et album som også er verdt en lytt.

Ikke glem Jon English, han hadde en særegen stemme som er verdt å huske!

John English
English History (Aussie utgave)

LINKER

Wiki (no): Jon EnglishWiki (eng): Jon English
Discogs
Mot alle Vindar



PS:

Det er verdt å nevne albumet som kom etterpå også, In Roads (1981). Her er det flere gode sanger og med musikalske venner som Chris Thompson på gjestelisten, så må det bli bra. Det er verdt å nevne at Mike Slammer fra City Boy spiller gitar på albumet. Han var en bidragsyter på albumet The Day The Earth Caught Fire (Spotify link), som er en av mine favoritt album. 

I've Been In Love Before, Blame it on the Night, Straight From the Heart (Bryan Adams) og Move Better In The Night (Chris Thompson) er sanger som er verdt å lytte på. Sistnevnte er covret av Roger Daltry i 1985. Det er sågar en versjon av superhiten til Randy Crawford, You Might Need Somebody. Den er faktisk ikke så verst, selv om orginalen er den beste.



In Roads



LINKER

Wiki: In Roads
Discogs

Kommentarer