Bokanmeldelse: Evv Lushon, han som skulle renske jorden

Liker du sci fi, adventure og dystopiske eventyr? Likte du The 100, Hunger Games, Divergent, Blade Runner og Planet of The Apes?

Da kan jeg med stor sikkerhet si at du vil elske denne trilogien.



Ca. 30 år fra nå er det stor uro i verden. Menneskene skaper en gen-modifisert rase som de kaller natt jegere. Disse er ment å være krigere og de er langt sterkere enn noe menneske. Disse brukes til å utkjempe kriger istedet for menn. Så, i 2053 skjer det utenklige. En rase og religionskrig har startet og atombombene ødelegger jorden. Den samme konflikten fortsetter i mange år fremover etter bombene. Nå med et hat blindet for all godhet. Nå er det bare de sterkeste som overlever.



Anubis soldaten Evv

I Osh Lo holder den naive nattjegeren og anubis-soldaten Evv Lushon til sammen med Olda, som har tatt vare på Evv siden han var et barn. Olda er fra tia før, men er blind. Han er derfor satt sammen med anubisen Evv og alle gennerene. Olda lærer Evv om tia før og å lese. Han mener at Ev må reise vekk og finne signalene. Evv skjønner ikke hva Olda snakker om, men han nikker hver gang Olda snakker om dette. En dag viser Olda han en anntikk vitett.



Noe skjer og Evv er tvunget til å reise fra Osh Lo. På veien til det endelige målet blir han far, jeger, soldat på ny, elev, kjæreste, slottsherre, fange, gladiator, frelser, tortur fange, sjøfarer og ødelegger.

Evv, som bare har lyst til å leve sitt eget liv sammen med sin familie, blir motvillig en leder for alle de menneskene hater, torturerer og dreper.

B. Andreas Bull-Hansen

Bull-Hansen har skapt et dystert bilde av fremtiden. Et dystopisk samfunn der den sterkeste overlever og den svakeste blir spist.

Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av disse bøkene. De ligger svært nær en virkelighet vi kan oppleve. Vi vet at genteknologien har kommet lenger enn vi får vite. Vi ser alle konfliktene mellom midtøsten og vesten. Konflikter som kan se ut som religiøse konflikter, men som sansyneligvis handler mere om makt og økonomi. Det religiøse brukes som et press middel til å skremme de "lett-lurte" og svake. Vi vet fra vår historie at det er lett å bruke en religion til å få sin vilje.

I bøkene har Bull-Hansen satt de kristne opp mot muslimene. Begge sider bruker de samme midlene for å kontrollere og styre sine undersåtter. Et liv betyr lite og de som er annerledes betyr enda mindre.

Jeg leste et sted at man kan se om et samfunn er bra på hvordan dyr og mennesker som er er annerledes behandles. Det tror jeg er riktig.

Håp

Forfatteren har sagt at det er en historie om håp. Jeg vil si at bøkene i all hovedak handler om et sterkt ønske om å gjøre godt og at det kan komme fra de minst sansynelige. Det er med andre ord håp for det gode i verden.

Men bøkene viser også skyggesiden av vår mennesklige adferd. De handler om hvor djevelske vi mennesker kan være og hvor langt vi kan gå for å beholde den makten vi har fått. En makt man har fått ved å oppfordre til fanatisme og ekstremisme på vegne av en eller annen religion.

Toleranse

Et stort aspekt i fortellingen om Evv, er den totale mangelen for toleranse. Det er nulltoleranse for å være annerledes og for å mene noe annet enn hva lederene mener. Selv i miljøer der det tilsynelatende er toleranse, viser det seg å være mangelfullt. Jeg tror dette er et spark til land, kulturer og miljøer der dette begynner å bli vanlig (langt mere vanlig i dag enn når det ble skrevet).

I så måte er en bok skrevet i 2004 langt mere opp mot vår tid, 16 år etterpå. Det er litt skremmende. Verden går ikke riktig vei.

Min mening

Jeg mener at dette er en bok man burde lese. Bare for å få et annet synspunkt på områder som berører oss i dag, men også fordi det er en særdeles godt skrevet bok som driver deg fremover.

Spørsmålet er, når kommer filmen(e)?



Linker


De som ikke har lest boken, IKKE LES DETTE!

En liten kommentar til toleranse. I sin første bok, Lushons Plater, er det kristendommen som får gjennomgå. Kristen ekstremisme, fantisme og ondskap er gjennomgående i boken. Ingen kristne reagerte på boken.

I de neste bøkene, Anubis og Evercity, har muslimene overtatt mye av jorden og styrer med jernhånd. De er like lite tolerante som de millitante kristne og fører med seg den samme ondskapen. Forfatteren følte seg truet og fikk hemmelig adresse.

Da kan man spørre seg, hvorfor?

Neste spørmålet blir da, tør noen å ta tak i denne trilogien?

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Bruk fornuft og vær høflig, husk at andre er mennesker med følelser også!
Og skriv under med navn!