søndag 5. mars 2017

THE GREATEST......gitarister og deres soloer!Alle har en mening om hvem som er verdens beste gitarist. Og alle føler oppriktig at sitt valg ikke kan være feil overhodet! Noe som etter min mening ikke kan være lenger fra sannheten.

Preferanser

Alt avhenger av preferanser. 

Så denne listen er selvsagt ikke objektiv og "riktig", men kun laget på bakgrunn av mine preferanser. Og en av mine preferanser er at jeg ikke liker gitar onani. En solo må og skal passe sangen den tilhører. 

Jeg liker musikalske soloer gjort med intelligens og masse god teknikk. En del av hardrock/heavy miljøet ser ikke ut til å tatt til seg dette. Mantraet virker til å være: desto fortere og flere toner, desto bedre.

Musikallitet

Både Mark Knopfler og David Gilmore er eksponter for det motsatte. Musikk laget med intelligens, musikalitet og lite overdrivelser. Selvsagt kan man argumentere med smak og behag, men det er en grunn til at denne musikken er både tidløs og vanskelig å covre. Selv om den i utgangspunktet ikke er overdrevet teknisk vanskelig.
Det er selvsagt lagt flere artister som bør nevnes som dyktige, men også muikalske og gode ambassadører for de intelligente soloene, blandt annet:
Joe Bonnamassa, Brian May, Eddie Van Halen, Brad Paisley, Prince og flere.
Og det finnes enda flere. Det er mange dyktige gitarister innenfor sin genre der ute og det er mange gode soloer. Ikke alle passer sangen de er i og ikke alle passer genren, men de er like fullt teknisk gode. Denne listen handler ikke om de.

Listen

Så, without further ado, her er den levende listen over de sangene som jeg mener fortjener å være med i en slik liste, selvsagt da innenfor min musikksmak, men også vurdert utifra musikkteknikk og fra en amatørmusikers ståsted:

1. Live and let live - Jefferson Starship 
2. Tunnel of love - Dire Straits 
3. Always with me, always with you - Joe Satriani 
4. Hotel California - The Eagles 
5. The Loner - Gary Moore 
6. If I could fly - Joe Satriani 
7. Ikke tru et ord - Marius Müller
8. Interrupted Melody - City Boy
9. Easter - Marillion 
10. Comfortably numb - Pink Floyd 

Rekkefølgen er ikke viktig!
 Live and let live facts and trivia 

En glemt klassiker fra albumet Nuclear Furniture etter mitt skjønn. Uheldigvis ble dette albumet det siste albumet fra Jefferson Starship. Sangen har en enkel synth strofe som er gjennomgående i hele sangen og Craig bygger soloen på denne. Gitar soloen er preget av meget god teknikk og følelse for resten av sangen. Han har en lang karriere i bandet og som solo artist etterpå, men da i en helt annen genre. Lytt på eks. Dreamcatcher, fra albumet Once In A Blue Universe, for å høre om dette er musikk du kan like.

Album: Nuclear Furniture, 1984
Gitarist: Craig ChaquicoTunnel of love facts and trivia 

Mark Knopfler på sitt beste. Det veksler mellom Marks ikke spesielt imponerende synging og er band som koser seg. Det er sagt at dette er en mer jazzete utgave av Dire Straits, men det klarer jeg ikke helt å høre. Soloen på slutten er nydelig oppbygget og danner presedens i hvordan å bygge opp en rocke solo! 

Album: Making movies, 1980.
Gitarist: Mark Knopfler 
Always with me, always with you facts and trivia

Strengt tatt ikke en solo i den forstand. Dette er en instrumental, men en såpass god eksponent for musikallitet og intelligente soloer at den må med. Satriani er egentlig en eksponent for onani-gitaristene, men det hender de glemmer seg og lager musikk i stedet. Som denne sangen der musikaliteten dominerer istedetfor eksebisjonismen. 

Album: Surfing with an alien, 1987
Gitarist: Joe Satriani

Hotel California facts and trivia

En av verdens beste soler...ever? Den har ihvertfall alt som skal til for å kunne komme i den kategorien. Fylliken Walsh og kranglefanten Felder skapte magi i 1977. Soloen er så musikalsk som man kan få og forlenger sangens tema. Begge to er teknisk dyktige og begge får plass i soloen. Walsh er nå tørrlagt og Felder ute av bandet for andre (og siste) gang.

Album: Hotel California, 1979.
Gitarist: Don Felder og Joe Walsh


The Loner facts and trivia

Strengt tatt ikke en solo i den forstand. Dette er en instrumental, men en såpass god eksponent for musikallitet og intelligente soloer at den også må med. Moore sin karriere bærer preg av en del uenighet og han har gått inn og ut av flere band. Men hans talent på gitaren må ikke betviles. Hør bare på Thin Lizzy sin "The Sun Goes Down".

The Loner er skrevet av Max Middelton og ble først fremført av Cozy Powell i en slags semi-jazzete versjon. Jeg synes personlig at Moore sin versjon er langt bedre og vitner om en mere musikallitet og forståelse for sangen.

Album: Wild Frontier, 1987.
Gitarist: Gary Moore

If I could Fly facts and trivia

Igjen en instrumental. Men når instrumentaler er bygget opp på en måte som gjør at den fungerer som en fullverdig sang, så må de med! If I Could Fly er ikke uten kontroverser, da Satriani (og undertegnede) mener at Coldplay stjal deler eller hele sangen. Coldplay's "Viva Laa Vida" er skremmende lik i oppbygging. Bare hør her. Personlig liker jeg begge og skulle ønske de lagde en felles versjon.


Album: Is There Love In Space, 2004.
Gitarist: Joe Satriani

Ikke tru et ord facts and trivia

Orginalt gitt ut av Thin Lizzy med Gary More som gitarist på albumet "Jhonny The Fox". Dette er en up-tempo versjon av sangen. Senere ga Gary Moore ut en roligere versjon, som Phil Lynnot (bass og vokal i Thin Lizzy) beskrev som den orginale. Dette er versjonen Marius har tatt og gjort til sin egen. Ved å sette inn en Hammond B3 og lage en to-delt solo som bygger opp sangen mot et utrolig klimaks, har Marius gjort dette til en klassiker som kommer til å vare evig.
Hør den her: Sonichits.com


Album: Er'e så nøye 'a?, 1982.
Gitarist: Marius Müller

Interrupted Melody facts and triviaFantastisk solo som det må skrives MYE om. Jeg har alltid ment at om en gitarist klarer denne soloen, så er han klar for det meste! Det kommer mere...

Album: The Day The Earth Caught Fire, 1979.
Gitarist: Mike Slammer

 

 

 

Easter facts and trivia


En sang som jeg har funnet det siste året, men som vokser desto mere jeg hører på den. Steve har jeg ikke hørt hverken om eller på, men har skjønt at jeg må sjekke ut denne mannen mere. Som en av grunnleggerene av Marillion og en av de to som er igjen der, burde jeg hørt om han. Det kommer mere...

Album: Seasons End, 1989.
Gitarist: Steve Rothery

 

Comfortably Numb facts and triviaPink Floyd trenger ikke noen presentasjon. David's gitarspill er veldig lett å gjenkjenne og han er sagnomsust. Det kommer mere...

Album: The Wall, 1979.
Gitarist: David GilmourTIPS 

Jeg tar gjerne imot tips om andre tilsvarende sanger og soloer som burde passe inn her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bruk fornuft og vær høflig, husk at andre er mennesker også!
Og skriv under med navn!