søndag 3. mai 2009

Norsk Musikk, albumet Seks med Marius Müller

 Marius Müller "Seks"Han er min store gitarhelt gjennom tidene og han er dypt savnet. 

Albumet Den Du VeitHelt fra Den Du Veit til Det Norske Hus. At  han ble profesjonell musiker som 16 åring og at en 23 åring kan lage den musikken som han gjorde i sitt debut album Den Du Veit, er helt utrolig. Med sanger som (Bli hos meg) I Natt og Lang tid er og blir dette en milepæl i Norsk rocke historie. Men når skal dette albumet komme på CD? EDIT 2017: Dette ble skrevet i 2009, nå er albumet å finne på Tidal! Men det var ikke dette albumet det skulle handle om.


Marius Müller "Seks", 1995


Det albumet som er minst omtalt og kanskje en av de beste til Marius er albumet Seks. Det er et litt merkelig album, ikke bare fordi det er instrumentalt og heller ikke fordi en av sangene er dedisert datteren, Mia, men mest på grunn av alle stilartene som blandes. Her er alt fra norsk folkemusikk til hard rock, via jazz rock. Og alt blandes så til de grader godt sammen!

Musikken

Marius med noen av alle sine gitarer.
Jeg kunne skrevet noe om hver eneste sang, men må velge ut noen få. Og den første og min favoritt er Mia's Sang. Dette er en høytaler killer! Her må du være forsiktig med volumet, for bassen er kjellerdyp og rå. Her blandes fløyter, sekkepipe, el. kontravbass og blues gitarer. Det låter som en fin mix av norsk og irsk musikk på sitt beste og Marius viser hvilken eminent gitar helt han var...og er!

Bless er et helt annet musikk stykke. Det er begynner med en stillferdig gitar og veldig tight komp. Litt jazz-rock aktig. Gitarlyden byttes etterhvert ut med en mere rockete lyd i verset. Alt i alt en deilig sang å lytte til.

For oss som liker som liker litt hardere musikk, så drar Marius til med sangen Destiny. Hard rock fra første takt, en sang som får i gang god foten! En slags hard utgave av Joe Satriani.

Albumet finnes også på Tidal nå.

Musikerne

Marius MüllerMarius Müller - gitarer, gitarer og atter gitarer
synthesizere og programmering : Marius Müller og Svein Dag Hauge
Per Hillestad - trommer
Yngve Moe & Pål Reinertsen
- bassgitar
Svein Dag Hauge - akustisk gitar


Utrolig dyktige musikere alle sammen. Svein Dag Hauge har også produsert albummet. Men jeg vil spesielt nevne en av mine favoritt bassister; Yngve Moe. Alledeles fortreffelig bassist, med en fortid i Dance With A Stranger. Han har også spilt i diverse andre sammensetninger. Alt i alt en komplett bassist som behersker det meste.

Hifi

Meget god lyd og verdt noen ekstra poeng for oss hifi interesserte. Og for å sitere Marius:

"Spell høyt!

&

"Er'e for høyt, så er'u for gammal!"

Konklusjon

Dette er et album man bør ha i samlingen. Et undervurdert album og et som fortjener større plass i norsk rocke historie. Hadde artisten vært Joe Satriani, hadde dette albumet vært verdenskjent!

TRIVIA

Jeg mener å huske at Marius var veldig skuffet over motagelsen han fikk ved denne utgivelsen. Og han døde vel ikke i en bil ulykke, men av hjerte problemer. Det får en til å tenke på om det var en noe knekt mann som døde.... :-(


Linker:
Marius hos MIC
Wikipedia
Marius Müller...en hyllest

Blogglisten

3 kommentarer:

 1. Marius var rett og slett stor, og det kom som et sjokk på meg husker jeg da han døde. Uansett, musikken lever jo videre, men det er trist å tenke på at han nok hadde mange flere album i seg som vi selvsagt aldri får høre :(

  SvarSlett
 2. Og tenk på hva han og Chris Thompson kunne fått til? Det var synd at de to aldri fikk møtes sånn som de planla...

  SvarSlett
 3. Jeg snakket med Chris i helgen og han sørger fremdeles over Marius men er glad for at det finnes mennesker som holder hans minne i live.

  Ang Seks så er jeg enig ;o)

  SvarSlett

Bruk fornuft og vær høflig, husk at andre er mennesker også!
Og skriv under med navn!