torsdag 30. april 2009

Norsk Musikk, albumet Wonderland med Embee Normann

En skjult skatt i norsk pop-rock historie!

Embee Normann "Wonderland", 1993


Mitt første møte med Embee Normann (Mai Britt Normann) var på NRK. Det var i den tiden man kjøpte CD'er og hørte på plater/CD på platebar og man hørte på radio for å få impulser. Jeg husker ikke i hvilken sammenheng hun sang, men det var live og det var enten Spellemanns prisen eller et annet stort show! Jeg ble ihvertfall grepet av denne lyse, men kraftfulle stemmen med de utrolig vakre sangene.

Albumet

Albumet sangene var hentet fra het "Wonderland" og det ble produsert av Ronni Le Tekrø og Dag Stokke. Tekrø er nok en av norges beste gitarister, det beviser han ved å produsere og spille på denne platen. At en rocka totning med langt hår og mye hard rock i blodet kan lage en så nydelig plate vitner om stort talent og musikalitet!Det som overasker meg enda mere, er bassisten på denne platen. Morty Black, kanskje en av de beste rocke bassistene Norge har. For bass spillingen er så tight, sjelfull og stemmningsfull som jeg bare kunne håpe på! Resten av bandet er jo selvsagt også i ypperste klasse, men de kjenner jeg mindre til. En liten kuriositet, Jørn Lande korer! Rockere alle mann, men gud hjelpe så følsomt albumet har blitt! Er rockere egentlig noen pingler? :-)


Sangene

Fra første sang, Fight For Your Country, bare blir det bedre og bedre. Det begynner rolig med gitar, så kommer synthen inn sammen med den vakre stemmen til Embee. Bandet kommer inn og det er så deilig tight. Dette låter bra på et godt anlegg!

Veldig mange av sangene er gode, så det blir litt feil å fremheve noen. Men det må jeg jo...
Wild Horses mener jeg er en av de sangene hun sang på TV sendte showet, men jeg vedder ikke mange penger på det! Uansett, en nydelig sang der hun, som hun gjør ofte, synger med seg selv. En noe overaskende slutt, som viser Tekrøs eminente gitarspill.

Andre sanger som er verdt å nevne er Night Is Gold og Lost Sapphire. Men min favoritt må være Stormy Weather. Det begynner med en tøff bass gang og avdøde Sigurd Køhns saksofon. Så begynner Embee en reise som trollbant meg første gang jeg hørte den. Dette bare MÅ spilles høyt!

Et lite tips, noen sanger kan virke litt "snåle" ved første ørekast. Hør hele sangen! Det skjer så mye artig i sangene at man må høre hele sangen og man må høre de flere ganger!MIN MENING:

Dette er en plate som bør være i alle platesamlinger. Den er ikke spesielt audiofil, men har kvaliteter vi kan nikke gjenkjennende til. Musikalsk er den blandt norges topp-10.
La oss høre mere fra Embee! Og se...jammen er hun ikke vakker også! :-)


TRIVIA:

Hun stemmer Miljøpartiet De Grønne! :-) Og at hun som artist i Norge ikke tjener all verden, at hun er aktiv som musiker på Toten, at hun lager musikk og at hun har koret for en rekke andre band, deriblandt Vagabond... :-) Coveret, som er vakkert, er laget av Tor-Erik Ledang.

En kort beskrivelse av Mai Britt, sakset fra MIC:
Låtskriver gjennom 20 år, to egne cd-utgivelser (Embee Normann Wonderland, MB Normann Full of Light). Har koret på diverse: Jørun Bøgebergs Basstard, OpusX, TNTetc, skrevet hovedsaklig tekster for seg selv, men også for andre: Vagabond, Jørn Fodnestøl, Ronnie Le Tekrø. Skriver hovedsaklig på engelsk, også noen få norske. Har relativt stor katalog.

Disse medvirker:

Embee Normann - Vocals, backup vocals, guitar
Dag Stokke - All keyboards, programming, backup vocals
Ronni Le Tekro - Electric Fender Guitars, 6 & 12 string acoustic, additional bass guitar and backup vocals & additional vocal on Stormy Weather
Morty Black - Bass guitar
Kim Ofstad - Drums & cymbalwork
Sigurd Køhn - Saxophone
Jørn Lande - Backup vocals & additional vocal on Dead Country
Widar Karlsen - Blues Guitar
Guro Moe - Violin
Isak T. Andersen - CelloLinker:
Ronni Le Tekrø
Morty Black
Sigurd Kønh
Studio Studio Nyhagen
En annen som har skjønt det! Søk på Embee 3 ganger!

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hei! Sjekk ut Embee Normann sitt nye album fra 2013 her:

    https://itunes.apple.com/us/album/in-between-dusk-and-dawn/id703565241

    SvarSlett

Bruk fornuft og vær høflig, husk at andre er mennesker også!
Og skriv under med navn!