Forforsterker

HVA ER EN FORFORSTERKER?

Alle har et forhold til en forsterker. Det er en elektronisk dings man kobler seg til for å få lyd i noen passive høyttalere (passiv = ikke innebygget forsterker).

Men ikke alle vet at det de fleste kaller en forsterker egentlig er en integrert forsterker og at den består av minst to deler, en effektforsterker del og en forforsterker del.

Effektforsterkeren er den delen som driver høyttalerene og den delen som krever masse strøm i form av watt ut til høyttalerene. Den har som oftest bare en stereo inngang og to høyttaler utganger.

Typisk bakside av en effektforsterker.

FORFORSTERKEREN

Forforsterkeren er litt mere avansert og inneholder ofte litt mere elektronikk.

Dette er den delen som lar deg velge flere inngangskilder, lar deg justere bass og diskant (og noen ganger mellomtone), har loudness knapp og som lar deg styre volumet (hvor høyt det skal være).

Den har som regel mange innganger og i dag er det flere enn noensinne. Deriblandt digitale innganger og platespiller inngangen har også kommet tilbake.

De dyrere forforsterkerene har også XLR innganger (og utganger).

Hva er poenget meg å ha en egen forforsterker?

- Ofte bedre kvalitet og dermed bedre lyd.
- Dersom utskiftinger skjer ofte, så kan det være billigere å bytte bare en del
- Lettere å styre lyden dit man vil.
- Man kan bruke de rett på aktive høyttalere og slipper dermed effetforsterker-delen.
- Det ser jo litt kulere ut da... :-)

Dette med å bruke de rett på aktive høyttalere er etterhvert blitt viktig, da det eksisterer enormt mange aktive høyttalere på markedet i dag.

Og om du lurer, aktive høyttalere er høyttalere med innebygget forsterker. Noenganger har de en slags forforsterker innebygget også, men de kan likefullt kobles rett på en forforsterker.

En annen type forforsterker er et RIAA trinn, som forsterker signalet fra en platespiller pick-up til et signal som går inn i forforsterkeren. Noen forsterkere og forforsterkere har dette innebygget.
Typisk RIAA-trinn




Kommentarer